zaterdag 19 oktober 2019

Heel kort: Opensourcesoftware is computerprogrammatuur waarvan de broncode in te kijken en te veranderen is.

Wikipedia:
Geschiedenis:

Het concept van Open Source en het gratis delen van technologische informatie bestond al lang voordat er computers bestonden. In de vroege jaren van de ontwikkeling van de auto was er een groep monopolisten die in het bezit waren van de rechten tot een 2 cyclus benzine motor waarvan het patent origineel bij George B. Selden lag. Door de controle over dit patent hadden zij de mogelijkheid om de industrie te monopoliseren en de autofabrieken te dwingen om zich aan hun eisen te houden, of het risico op te lopen dat ze een rechtszaak op hun dak kregen. In 1911 won alleenstaande autofabrikant Henry Ford een protest tegen het Selden patent. Het resultaat hiervan was dat het patent zo goed als waardeloos werd en een nieuwe associatie werd gevormd, wat nu gekend is als de 'Motor Vehicle Manufacturers Association'. Deze associatie stelde een wederkerige licentie overeenkomst in tussen al de auto fabrikanten in de VS. Zelfs als iedere fabrikant zijn eigen technologie ontwikkelde en deze patenteerde, werden al deze patenten open gesteld voor de andere fabrikanten. Totdat de VS in de WO2 deelnamen werden 92 Ford patenten vrij gebruikt door andere fabrikanten en zij maakten op hun beurt gebruik van 515 patenten van andere fabrikanten, dat allemaal zonder rechtszaken of het uitwisselen van geld.

Heel vergelijkbaar met open standaarden is dat onderzoekers met toegang tot het 'Advanced Projects Agency Network' (ARPANET) een proces gebruikt genaamd 'Request for Comments to develop telecommunication network protocols'. Gekenmerkt door hedendaags Open Source werk leidde dit proces in de jaren 1960 tot het geboorte van het internet in 1969. Er zijn nog eerdere gevallen van Open Source geweest, zoals de broncode van het besturingssysteem van IBM en andere programma's van IBM in de jaren 1950, 1960, en de 'Share user group' die zorgde voor de uitwisseling van software. Open Source maakte zijn debuut op het internet toen het internet gewoon een 'message board' was en evolueerde tot meer geavanceerde weergave en betere "websites". Op het moment zijn er heel veel websites, organisaties en bedrijven die 'Open Source Sharing' van iedere computer code tot mechanismen om producten te verbeteren, techniek of medische vooruitgangen promoten.

De beslissing door sommige mensen in de 'Free Software' groep om de term 'Open Source' te gebruiken kwam van een bijeenkomst in Palo Alto, California, dit was een reactie op de vrijgave van de broncode van Navigator door Netscape in January 1998. De groep in de mensen in de bijeenkomst bestond uit Christine Peterson (suggereerde 'Open Source'), Todd Anderson, Larry Augustin, Jon Hall, Sam Ockman, Michael Tiemann en Eric S. Raymond. Ze gebruikten de gelegenheid van de release van de broncode van Navigator code om zich te bevrijden van de ideologische en confronterende connotaties van de term 'Free Software'. Netscape plaatsten een licentie op hun code en brachten deze uit als 'Open Source' onder het 'Netscape Public License' en nadien onder het 'Mozilla Public License'. De term kreeg een grote boost op een evenement in april 1998 door Tim O'Reilly (Technologie uitgever). Origineel getiteld het 'Freeware Summit' en later gekend als het 'Open Source Summit' bracht het evenement alle leiders van de meest belangrijke 'Free' en 'Open source' projecten, onder andere: Linus Torvalds, Larry Wall, Brian Behlendorf, Eric Allman, Guido van Rossum, Michael Tiemann, Paul Vixie, Jamie Zawinski van Netscape en Eric Raymond. Op die bijeenkomst werd de verwarring over de term 'Free Software' naar boven gehaald. Tiemann wou als nieuwe term 'Sourceware' terwijl Raymond streefde voor 'Open Source'. Al de ontwikkelaars namen dus samen deel aan een stemming en de uiteindelijke winnaar van deze stemming werd aangekondigd op een persconferentie die dag. Vijf dagen later maakte Raymond zijn eerste publieke roep naar de 'Free Software' gemeenschap om de nieuwe term te adopteren. Het 'Open Source Initiative' werd kort daarna gevormd.

Gestart in de vroege jaren 2000 waren een aantal bedrijven begonnen met het publiceren van een deel van hun broncode om te bewijzen dat zij meededen aan het 'Open Source' fenomeen, terwijl zij de belangrijke delen voor zich hielden. Dit leidde tot het ontwikkelen van de nu wereldwijd gebruikte termen 'Free Open Source Software' en 'Commercial Open Source Software' om een onderscheid te maken tussen helemaal open en half open vormen van 'Open Source'.

Zoeken

Check je domeinnaam

Domein Naam :
Check alle domein extensies
.com
.net
.info
.org
.biz
.eu
.edu
.nl

Werken met Joomla!