vrijdag 18 oktober 2019

Joomla! is een open source CMS, een content management systeem.

Een CMS is een applicatie die er voor zorgt dat mensen op een eenvoudige manier gegevens en documenten op het web kunnen plaatsen. De applicatie staat op een server en maakt gebruik van een template die er voor zorgt dat de gegevens altijd op dezelfde manier worden gepresenteerd. Joomla! is één van de meest gebruikte systemen in de wereld en heeft een zeer uitgebreide en levendige community.

De structuur van Joomla!
De onderstaande afbeelding geeft een visualisering van het Joomla! CMS weer.

400px-Joomla structuur

Het Joomla!-framework, de kern van het systeem, regelt alle basiselementen van een website; zoals de ingelogde gebruikers, de rechten van bezoekers en gebruikers en het ophalen van gegevens vanuit verschillende bronnen. Vervolgens zijn er drie elementen binnen Joomla! die geactiveerd worden door het framework:

  • Componenten: Programma's geschreven in PHP die daadwerkelijke acties uitvoeren, zoals het verwerken van nieuwsberichten van platte tekst naar HTML-geformatteerde tekst. Het belangrijkste voordeel van de Componenten is echter de mogelijkheid die ze bieden om de website in kwestie functioneel uit te breiden. Hierbij kan gedacht worden aan een gastenboek, download omgeving, foto galerij, etc.
  • Modules: Blokken op de website die naast de hoofdinhoud getoond kunnen worden. Voorbeelden zijn o.a. menu's, kalenders, willekeurige afbeelding en recente toevoegingen.
  • Plugins: Inhoud van de pagina wordt door plugins bewerkt. Plugins vervangen tekst in de inhoud naar een geformatteerde tekst zonder rekening te houden met de sjablonen/templates. Een standaard bijgeleverde plugin zorgt er bijvoorbeeld voor dat een e-mail adres in de inhoud van een pagina, omgezet wordt naar een voor spam bot onleesbare code.


Vervolgens sturen deze elementen hun uitgewerkte inhoud door naar de template, waar bepaalde teksten vervangen worden door de teksten gegenereerd door de elementen.

Zoeken

Check je domeinnaam

Domein Naam :
Check alle domein extensies
.com
.net
.info
.org
.biz
.eu
.edu
.nl

Werken met Joomla!